clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 23.02.2012

V neděli se představíme na půdě mistrovské Plzně

P R A H A - I ve druhém jarním kole čeká na Duklu tým Viktorie. Zatímco minule narazila na nováčka ze Žižkova, tentokrát míří na hřiště plzeňského mistra. Utkání 18. kola Gambrinus ligy začíná v neděli v 17 hodin.

Dukla bude vůbec prvním týmem, který se v Gambrinus lize představí na novém plzeňském stadionu ve Štruncových sadech. Doosan Arena pojme 8450 diváků a zatím se v ní představil v oficiálním utkání jediný soupeř – Schalke 04. S ním se Plzeň střetla o postup do osmifinále Evropské ligy. Po domácí remíze 1:1 podlehla Viktoria ve čtvrteční odvetě 1:3 v prodloužení a z postupu se radoval německý velkoklub.

V domácí soutěži je Viktoria na třetí příčce. S 33 body ztrácí na vedoucí Spartu 10 bodů, stejná „vzdálenost“ ji odděluje také od osmé Dukly. „Kdyby se nám povedla šňůra jako předloni na podzim, postrašíme Spartu i druhý Liberec,“ uvedl před začátkem jara záložník Pavel Horváth. „Jenže my si musíme klást konkrétnější a postupné cíle, ne si malovat, že na jaře získáme 35 bodů. Nejprve je potřeba zvládnout první zápas v Teplicích, pak se zkoncentrovat na Duklu, ve třetím kole na Spartu... Každý krok je teď stejně důležitý.“

První krok už může považovat za splněný. Plzeň zvítězila v zajímavém utkání na půdě Teplic 4:3. Ještě dvanáct minut před koncem přitom prohrávala, pak ale dvakrát skóroval Bakoš. „Škoda, že se neudělují ve fotbale body jako v krasobruslení. Zasloužily by si je i Teplice,“ uvedl Pavel Vrba, plzeňský trenér. „Nevím, jestli to mám hodnotit jako divák, nebo jako člověk. Coby kouč jsem měl šílené nervy, jako divák jsem viděl zajímavý zápas. Jako trenérovi mi vadilo, že jsme inkasovali dva laciné góly po špatné rozehrávce, ale stálo při nás štěstí. Na 4:3 jsme dali po teči.“

Nedělní utkání bude zajímavé také pro dva hráče – Marka Hanouska a Tomáše Bergera. Prvně jmenovaný se v zimě stal hráčem západočeského celku a na jaře je v Dukle na hostování. Tomáš Berger pak odešel do Štruncových sadů na hostování.

Na podzim byli také oba u prvního vzájemného střetnutí v této sezoně. V něm Dukla podlehla Viktorii 2:4. Oba týmy proti sobě nastoupily i v rámci zimní Tipsport ligy, utkání skončilo 1:1.

V Plzni nemůže nastoupit Ondřej Šiml, který si v tréninku přivodil výron kotníku a minimálně čtyři týdny bude mimo hru. Do zápasu nezasáhne ani útočník Ivan Lietava, který má stop na jedno utkání kvůli čtyřem žlutým kartám.

„Plzeň je jedním z nejtěžších soupeřů, disponuje zřejmě největší ofenzivní silou v soutěži. Kvalita je na straně soupeře a my můžeme pouze překvapit. To ale neznamená, že půjdeme do zápasu předem poražení. V zimě jsme s nimi sehráli velice povedené utkání, i když si uvědomujeme, že Plzeň nehrála v nejsilnější sestavě a jednalo se o přípravu. Na hřiště půjdeme s tím, že můžeme jen získat a nebudeme ustrašení,“ uvedl trenér Luboš Kozel.

Utkání vysílá přímým přenosem Sport 2.


Poslední vzájemné ligové střetnutí

FK Dukla Praha – FC Viktoria Plzeň 2:4 (0:2)
Branky: 57. a 88. Hanousek - 23. Jiráček, 44. a 80. Pilař, 72. Ďuriš. ŽK: Gedeon, Markovič – Kolář, Jiráček. Rozhodčí: Matějek – Pelikán, Dobrovolný. Počet diváků: 2857.
FK Dukla: Rada – Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal – Malý (80. Přeučil), Gedeon, Šiml (46. Hanousek) – Berger, Markovič, Svatonský (70. Pázler). Trenér Kozel.
Plzeň: Čech – Rajtoral, Ševinský, Bystroň (46. Brezinský), Limberský – Fillo, Jiráček, Darida, Kolář, Pilař (83. Hora) – Bakoš (65. Ďuriš). Trenér Vrba.

Poslední ligové utkání našeho soupeře

FK Teplice - Viktoria Plzeň 3:4 (1:1)
Branky: 40. Vondrášek, 48. Vachoušek, 75. Mahmutovič - 78. a 81. Bakoš, 45. Ďuriš, 53. Pilař. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Chytil. ŽK: Mahmutovič (Teplice). Diváci: 3350.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida (87. Ševinský) - Ďuriš, Kolář (82. Wágner), Pilař (90. Hora) - Bakoš. Trenér Vrba.