clanek-1
  • Klub

  • 17.03.2015

Došlo k odcizení míče, který byl součástí sochy Josefa Masopusta

V noci z 11. na 12. března 2015 poškodil zatím neznámý pachatel sochu Josefa Masopusta umístěnou před stadionem Na Julisce na Praze 6. Poškození spočívá v odcizení míče jako samostatné součásti sochy z jejího podstavce.

Nejedná se sice o vážné poškození, ale i tak je nutno odcizenou součást sochy znovu doplnit, což na své náklady Klub přátel Josefa Masopusta, jako vlastník sochy, co nejdříve zajistí.


"Člověk, který to udělal, je ubohej, protože jestli mu tohle stačí ke spokojenosti, tak nevím. Mě osobně to mrzí, že je socha poškozená, ale co se dá dělat. Lidi jsou všelijací," sdělil k vandalismu Josef Masopust. 

"Poškození sochy nás mrzí, ale dobrou zprávou je, že nám nikdo neukradl Josefa Masopusta. Odlomený míč brzy vrátíme na své místo, aby se Pražané a příznivci Josefa Masopusta mohli opět potěšit sochou fotbalisty století v plné kráse," dodává k nepříjemné události Jiří Hora, předseda výkonného výboru Klubu přátel Josefa Masopusta. 

Fotografie pořízená ku příležitosti odhalení sochy Josefa Masopusta v květnu 2012
 
Bronzová socha akademického sochaře Josefa Nálepy byla odhalena v květnu 2012 při příležitosti 50. výročí zisku stříbrných medailí na mistrovství světa 1962 v Chile, kde Josef Masopust vstřelil svou slavnou finálovou branku do sítě Brazilců. Za tentýž rok pak Josef Masopust obdržel Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.