clanek-1
  • Klub

  • 14.02.2015

Patron projektu „Hraj zdravý“ Petr Malý absolvoval s hráči lékařské prohlídky

Jak probíhá projekt PFS „Hraj zdravý“ v praxi? Co všechno obnáší zdravotní prohlídka nadějného fotbalisty? Co může zachránit život na fotbalovém trávníku. To vše si „zkontroloval“ Petr Malý, patron projektu, jenž hlavně podpořil mladé hráče, při preventivních prohlídkách na pražských klinikách.

Hráči dorostu z pražského Motorletu dorazili absolvovat sportovní prohlídku na jednu z pražských klinik, kde na ně kromě lékaře MUDr. Martina Opočenského čekal i Petr Malý, tvář projektu „Hraj zdravý“, a bývalý hráč, který ukončil kariéru kvůli diágnóze arytmogenní kardiomyopatie.
Mladí sportovci měli před sebou zhruba 45 minutové vyšetření, jehož hlavní součástí byla spiroergometrie.

„Sportovní prohlídky považuji za jednu důležitých součástí života mladého sportovce. Jejich primárním cílem je snížit počet náhlých úmrtí mladých sportovců,“ zhodnotil potřebnost prohlídek MUDr. Martin Opočenský.

„U dětí od 13 let je běžnou součástí vyšetření je tzv. spiroergometrie, to znamená vyšetření spotřeby kyslíku, které ukazuje, jakou mají mladí sportovci aerobní zdatnost. I toto vyšetření jim pomůže orientovat se ve své budoucnosti, protože pomocí těchto vyšetření se dá určit jejich dispozice k vrcholovému sportu,“ dodal MUDr. Martin Opočenský.

"Tyto prohlídky vnímám jako velmi důležité a mým přáním by bylo, aby ji mohl absolvovat každý mladý fotbalista, protože je to jedna z věcí, která může zabránit vážným zdravotním komplikacím a třeba i tomu nejhoršímu", řekl Petr Malý.

Po absolvování všech vyšetření mohli talentovaní fotbalisté položit Petrovi Malému jakékoliv otázky týkající se fotbalu či zdraví a on na všechny velmi rád odpověděl a dal i několik důležitých rád do budoucí kariéry.

„Hráč by se měl co nejvíce hlídat. Když na sobě cítí něco, co mu nedovoluje hrát, tak by měl říct trenérovi, že se necítí a vůbec se za to nestydět. Je to normální a hlavně zdraví máme jenom jedno,“ radí všem mladým fotbalistům Petr Malý.