clanek-1
  • A-tým

  • 21.06.2014

Jakub Považanec: Po nabídce pražské Dukly nebylo co řešit

Pochází z Banské Bystrice, kde vystudoval gymnázium a začal s fotbalem. Jeho fotbalovým vzorem je Luka Modrič z Realu Madrid. Jakub Považanec v Dukle podepsal smlouvu na tři roky.

Jakub byl jednou z opor týmu naší slovenské sestry Dukly Banské Bystrice, přesto se ji po vypršení smlouvy rozhodl opustit. „Tehdy o mě usilovalo více klubů, co se týče slovenské ligy, přesto Dukla přišla s nabídkou jako první a já chtěl do zahraničí, takže nebylo co řešit a rozhodl jsem se pro pražský celek,“ vzpomíná. V Praze je pár dní a proces adaptace a seznamování je v plném proudu, hlavním průvodcem se mu stal Marek Hlinka, který k nám přišel z Banské Bystrice o rok dříve. „S Markem se známe už od základní školy, byli jsme spolu i na střední, ve stejném klubu.  Teď bydlím u něho a pomáhá mi,“ doplňuje. Nicméně v seznámení s ostatními tu je malá překážka, zatím co všichni se prohání po hřišti, Jakub je ještě ve fázi rekonvalescence. „Seznamování s ostatními jde pomaleji, přivezl jsem si z domova zranění, takže prozatím netrénuju,“ dodává. K němu došlo ještě v průběhu ligy. "Asi čtvrtý zápas do konce Corgoň ligy jsem si natáhl sval a do dnešního dne ho naplno zatěžovat nejde, v pondělí jdu k doktorovi na prohlídku, tak uvidíme, snad už to bude jen otázka dni.“ doufá. Péči tu má však výbornou a také si ji chválí. „Rozdíl oproti Bystrici je v péči o hráče, tady se o nás všichni starají, hlavně kustod je nejlepší, " směje se, ve chvíli kdy Honza Švestka prochází kolem. V Praze byl předtím pouze se svým předchozím týmem na soustředění. „Do Prahy jsem se podíval jen v rámci zimního soustředění, teď jsem tu byl na otočku asi tři týdny zpátky na lékařské prohlídce, takže jsem si Prahu docela prohlédl, ale víc příležitostí jsem neměl. Ještě mě to čeká,“ těší se. Jeho cíle jsou momentálně jasné, nejdůležitější je zdraví. „Nejdřív se musím dat zdravotně do kupy, pak dohnat ztracený čas, kdy jsem netrénoval a pak věřím, že bych mohl pomoci Dukle k dobrým výsledkům,“ plánuje.

Jakub se svým agentem vlevo a generálním ředitelem klubu FK Dukla Praha vpravo.

A tým nastoupi k prvním přátelským zápasům v sobotu 28. června,  kde proběhne turnaj v Čelákovicích. Další utkání jsou naplánována na středu 2. a v sobotu 5. července. Vice v rozpise přátelských utkání zde.