clanek-1
  • Juniorka

  • 20.05.2014

Juliska uvidí poslední domácí utkání v sezoně

Po pauze, ve které se konalo finále Poháru České pošty, nás čeká ligový závěr a v nedělním duelu přivítá Dukla od 18 hodin liberecký Slovan, který bojuje o účast v předkole Evropské ligy. Zkomplikujeme Severočechům souboj o evropské poháry?

Liberečtí mohou považovat letošní sezonu za úspěšnou a to zejména díky působení v Evropské lize, kde se probojovali do jarní části, ve které potrápili favorizovaný AZ Alkmaar. V domácí soutěži drží zatím Slovan čtvrtou pozici, která zaručuje účast v předkole druhé nejvýznamnější klubové soutěže v Evropě.  

Právě souboj o čtvrté místo slibuje v posledních dvou kolech Gambrinus ligy zajímavou zápletku, zejména tedy mezi Libercem a Teplicemi. Slovan má náskok na páté Teplice dva body a v současné formě může do tohoto souboje o čtvrté místo promluvit i Slovácko, ale jeho šance jsou už jen spíše teoretické. 

Náš soupeř se ve 28. kole Gambrinus ligy utkal v přímém souboji o Evropskou ligu právě s Teplicemi. Slovan nakonec zaznamenal vítězství 2:1, Severočechy nezlomila ani velká chyba Filipa Hrošša a v 57. minutě vstřelil rozhodující branku Delarge.  „Všechno má svůj vývoj a výkon proti Teplicím asi nejvíce přiblížil tomu, co chci s týmem hrát, co je mi vlastní. To jsou takové ty mládežnické vsuvky, které vám velí, že nejdůležitější není výsledek, ale předvedená hra. Dnes se mi to utkání líbilo nejvíce, bez ohledu na výsledek. Jsem rád, že nás tentokrát nesemlel klíčový okamžik zápasu a kluci se naopak po chybě Hrošša semkli a zvládli to, i když jsem měl trochu obavy, co to s námi udělá. Ale my jsme to zvládli dobře, mám z toho velmi dobrý pocit,“ uvedl trenér Vavruška pro oficiální webové stránky Gambrinus ligy bezprostředně po výhře nad Teplicemi.

Právě trenér Vavruška, který ještě nedávno vedl libereckou juniorku, nahradil dosavadního úspěšného kouče Slovanu Jaroslava Šihlavého. Několik hodin poté, co Liberec oznámil, že se dohodl na ukončení spolupráce s koučem Šilhavým, oznámil nového trenéra a tím se stal právě Vavruška, který dlouhou dobu působil u mládeže, následně vedl Příbram a Opavu. Tento mladý trenér je známý tím, že vyznává ofenzivní fotbalovou filozofii. 

Mezi nejvytěžovanější hráče libereckého mužstva patří zejména David Pavelka, Martin Frýdek, Radoslav Kováč či Isaac Sackey. Tito hráči mají odehráno i nejvíce minut v sezoně. V jarní části patři mezi opory klubu i zimní posily, zejména Jan Rajnoch s Markem Jarolímem. 

A jak vidí soupeře trenér Kozel?"Liberec má zkušené mužstvo a v tom je jejich největší síla. Dokazují to jak v lize, poháru, tak i na evropské úrovni. Dokáží si počkat, hrají určitou fázi zápasu z bloku, dokáží být efektivní směrem dopředu. S příchodem nového trenéra Vavrušky se zaměřují na ofenzivní fázi hry. Takže my musíme být efektivnější, než býváme a zároveň být důslednější směrem dozadu, protože se nám v poslední době nedaří uhrát utkání s nulou. "

Dukla v Gambrinus lize odehrála s Libercem celkem sedm utkání. Třikrát dokázal zvítězit Slovan, třikrát Dukla a jednou skončil vzájemný souboj remízovým výsledkem. Skóre z duelů Dukly a Liberce je 10:8 z pohledu Dukly. 

Věříme, že Dukla hostujícímu celku boj o pohárovou Evropu značně zkomplikuje a domácí fanoušci uvidí v posledním domácím zápase sezony výhru DUKLY!  

Poslední utkání soupeře
FC Slovan Liberec – FK Teplice 2:1 (1:1) 
Branky: 22. Pavelka, 57. Delarge - 43. Litsingi.  Rozhodčí: Jílek - Kordula, Kotík.  ŽK: 29. Pokorný, 52. Obročník - 28. Litsingi, 90. Ramos.  Diváci: 3722.

FC Slovan Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Pokorný, Fleišman - Obročník, Pavelka - Delarge, Jarolím, Frýdek (74. Novotný) - Budnik (76. Pimpara). 
FK Teplice: Grigar - Jablonský, Klimpl, Matula - Vondrášek (57. Ramos), Ljevakovič, Vachoušek, Nivaldo - Litsingi, Chukwuma (29. Vůch) - Jindráček (76. Fenin).


Poslední vzájemné utkání
FC Slovan Liberec – FK Dukla Praha 0:1 (0:0) 
Branky: 49. Pospěch. Rozhodčí: Proske – Moláček, Dobrovolný.  ŽK: 37. Sackey, 77. Rabušic – 31. Mareš, 72. Vrzal, 92. Malý, 94. Gedeon. Diváci: 3227.

FC Slovan Liberec: Kovář – Kušnír, Kováč (C), Kelič, Frýdek – Sackey (68. Delarge) – Šural, Pavelka, Rybalka (82. Pimpara), Kalitvincev (75. Coufal) – Rabušic. 
FK Dukla Praha: Rada – Romera, Štetina, Vorel, Vrzal – Mar. Hanousek, Gedeon (C), Mareš (83. Marek), Hlinka (77. Malý) – Pospěch, Albiach (88. Mat. Hanousek).