clanek-1
  • Články mládež

  • 19.04.2014

Trenéři Dukly: Michal Kolomazník

Novou sérii rozhovorů s trenéry Dukly zahájil Michal Kolomazník, bývalý reprezentant, jedna z ikon klubu a momentálně trenér nejstarších přípravek. Jeho kategorie má v jarní části sezony za sebou dvě mistrovská utkání, kluci s ním tak započali poslední sérii utkání před přechodem do starší, žákovské kategorie.

Jak se vám v přípravě dařilo, co jste hráli, nehráli a zažili?
Zažili jsme toho v přípravě spoustu, už jen z toho důvodu, že přípravky začínají a zároveň končí soutěž jako poslední. Tuto zimu jsme odehráli minimum turnajů, ne jako v té minulé. Na Hanspaulce, kde trénujeme, jsme si domluvili pár přátelských utkání se soupeři, které potkáváme málo a mají svou kvalitu. Tyto utkání dají klukům určitě více, než právě zmíněné turnaje. K tomu přičtu ještě zimní ligu 7+1, kde jsme chtěli, aby kluci ochutnali, co je čeká od léta a samozřejmě soustředění v Lánově, které jsme si všichni patřičně užili.

Nakousl jsi přechod kluků do mladších žáků. Jak se tedy liší hra starších přípravek od mladších žáků?
Rozdíl starší přípravky a mladších žáků je samozřejmě v počtu hráčů na hřišti a jeho rozměr. Starší přípravky hrají v počtu 5+1 a mladší žáci 7+1.

Jak vám to v utkáních, kde jste si na mladší žáky zahráli, šlo?
Ať už ve zmíněné zimní lize nebo přípravných utkáních, jelikož většina týmů chce hrát právě 7+1 (dáváme citlivou zkušenost, kvůli plynulému přechodu na větší hřiště od příští sezony), jsme byli ve většině utkání spokojeni a kluci si zaslouží velikou pochvalu za předvedenou hru.

Ty sám si byl úspěšný hráč a jsi jeden z ikon klubu, jaké to je teď v roli trenéra? 
Jaké to je, je těžká otázka. Porovnat roli hráče a trenéra jednoduše nejde, hráč si splní „svoje“ trénink, regenerace atd. a pak má volný čas. Trenér tráví čas na stadionu ať už v kanceláři nebo na hřišti – má mnohem více povinností.

Jak jste se s kluky těšili na sezonu?
Těšili jsme se všichni moc, i když pro nás je to opět porovnání se s ostatními týmy, jak už v přípravných utkáních nebo turnajích. Tudíž bych to moc nerozděloval, protože pro nás je nejdůležitější to co předvedeme ve všech utkáních a ne samotný výsledek.

Co se ještě do přechodu do žákovského fotbalu chystáte zdokonalit?
Všechno, přechod na větší hřiště určitě bude pro některé kluky výhodou, avšak i pro ostatní bude stále platit, chtít se ve všech činnostech zdokonalovat.