clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 07.08.2011

Udrží Dukla neporazitelnost i proti zkušeným Budějovicím?

P R A H A - Ve 2. kole Gambrinus ligy přivítá Dukla fotbalisty z Českých Budějovic. Jaký soupeř přijede na Julisku? Především velmi zkušený. V minulé sezoně obsadil jedenáctou příčku, přes léto pak kádr ještě posílil.

Během letní pauzy získalo Dynamo například Filipa Rýdela z Brna nebo Michala Klesu z Příbrami. „Michal Klesa byl nejlepším hráčem Příbrami. Na jeho nákup jsme sehnali peníze ze soukromých zdrojů, věříme, že se nám to z jeho prodeje vrátí. Chtěli jsme ho už loni, neměli jsme ovšem na něj tehdy prostředky. Co se týče Filipa Rýdela, ten je na hostování,“ uvedl Jiří Kotrba, trenér a generální manažer Českých Budějovic. „Po konci smlouvy přišel také výborný levák, Brazilec Sandro, ale bohužel se zranil.“

Ti všichni by měli Jihočechům pomoci k dobytí prvotního cíle – co nejrychlejší záchrany. „To není zbabělost. Chceme mít klid, abychom dávali možnost našim odchovancům. Museli jsme předělat kádr, protože byl jeden z nejstarších v lize. Zkušení pomalu odcházejí, musíme je nahradit svými fotbalisty,“ řekl Jiří Kotrba.

Dukla nastoupila proti Českým Budějovicím před dvěma týdny, v přípravě porazila Jihočechy 3:1. Nutno dodat, že Dynamo nastoupilo v tomto utkání bez několika hráčů základní sestavy, kteří se představili v utkání proti AC Sparta Praha. Kromě toho zvládlo Dynamo v letním období osm zápasů, z nichž pět vyhrálo, v jednom remizovalo a dva prohrálo.

V prvním ligovém kole pak podlehlo na domácím hřišti favorizované Spartě 2:4. „Byl to hezký zápas, něco nám vyšlo. Ale čtyři góly Sparty v plánu nebyly,“ řekl s trpkým úsměvem Kotrba. „Padlo šest hezkých branek. Pro nás byly ty sparťanské trochu nešťastné. Snažili jsme se být rovnocenným partnerem Sparty. Jen na to musí hráči navázat i v dalších zápasech.“

Slova trenéra Kotrby o krásných brankách jsou rozhodně pravdivá. Stačí si vzpomenout na povedený gól Rudolfa Otepky. Zkušený záložník poslal při standardní situaci své tři spoluhráče za zeď do ofsajdové pozice. Ovšem tak, aby nestínili brankáři a nebylo tedy možné ofsajd odpískat. Sám pak zatočil střelu přes zeď k bližší tyči. Rozhodčí branku správně uznal. „S tím jsme ten signál nacvičovali. Rozhodčí nemohl odpískat ofsajd, protože se spoluhráči nezapojovali do hry. Teď ale budeme muset vymyslet zase něco nového, protože příští soupeři už by se na tenhle způsob rozehrávky přímých volných kopů připravili,“ prohlásil Otepka.

A co soudí o Českých Budějovicích Luboš Kozel, trenér Dukly? „Jedná se o tradiční ligové mužstvo, které je velice zkušené. Kučera v brance, Lengyel na stoperu, v prostředku Otepka. V poslední době se navíc posílili o Rýdela a Klesu. Všichni tito hráči mají za sebou hodně ligových zápasů. Vepředu jsou důrazní a nepříjemní útočníci Stráský s Ondráškem. Nečeká nás nic jednoduchého.“

Dukla neprohrála už 20 soutěžních zápasů v řadě. Prodlouží sérii také proti Českým Budějovicím?
Utkání začíná na Julisce v pátek v 18 hodin. Brány stadionu se otevřou dvě hodiny před zápasem.


Poslední utkání našeho soupeře

SK Dynamo České Budějovice – AC Sparta Praha 2:4 (0:1)
Branky: 55. Ondrášek, 83. Otepka - 42. Vacek, 52. Zápotočný, 66. Vacek, 79. Kweuke. ŽK: Rýdel – Řepka. Rozhodčí: Paták - Košec, Pospíšil.
České Budějovice: Kučera - Novák (76. Pecka), Horejš (K), Lengyel, Nitrianský - Rýdel, Otepka, Čirkin (86. Benát), Klesa (88. Němec) - Stráský, Ondrášek.
Sparta: Blažek – Vidlička, Řepka, Zápotočný, Pamic – Sionko (86. Mareš), Matějovský (K), Hušek, Vacek, Juhar (78. Podaný) - Kweuke (90. Kerič).

Poslední utkání Dukly

FK Dukla Praha – SK Sigma Olomouc 0:0
Bez ŽK. Rozhodčí: Franěk – Jiřík, Pilný. Počet diváků: 3 857.
FK Dukla: Rada – Hašek, Mikula, Vorel, Švejdík – Malý (66. Podrazký), Šiml, Hanousek – Berger, Markovič (90. Sklenář), Svatonský (75. Vrzal). Trenér Kozel.
Olomouc: Drobisz – Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Hořava, Silva Rossi, Navrátil (75. Jerome) – Schulmester (87. Nepožitek), Varadi, Petr (65. Nepožitek). Trenér Psotka.