clanek-1
  • Rozhovory

  • 01.08.2011

Ondřej Švejdík: Věřím, že se budeme zlepšovat

P R A H A - Bylo jen pár minut po skončení nedělního utkání mezi Českými Budějovicemi a Spartou, když vznikal tento rozhovor. Televizní zápas, ve kterém se poprvé představil příští soupeř Dukly, sledoval také obránce Ondřej Švejdík.

Jak se ti líbil výkon Jihočechů, kteří s největším favoritem ligy prohráli 2:4?
České Budějovice nejdřív hrály trošku ustrašeně, pak ale zjistily, že mohou hrát i se Spartou. Kdyby hosté nedali na 3:1, mohlo to být ještě hodně zajímavé.

Na co si budeš muset dát jako obránce pozor?
Je toho víc. Na rychlé krajní záložníky. Na standardní situace, protože mají vysoké hráče. A také na fauly okolo vápna, které umí využít Rudolf Otepka. Všichni jsme viděli, že to má pořád v noze a je mozkem týmu.

Vraťme se ještě k minulému utkání s Olomoucí. Gambrinus ligu sis zahrál po pěti letech. Proměnila se od té doby česká nejvyšší soutěž?
Přijde mi fotbalovější, což mě mile překvapilo. Všichni jsme byli zvědaví, jak bude první liga vypadat, jak to zvládneme. Proti Olomouci jsme byli trochu nervóznější a nedostali jsme se k naší hře, kterou umíme. Proto byl náš výkon takový, jaký byl. Ale Olomouc měla také jednu nebo dvě šance, z tohoto pohledu to bylo vyrovnané. Remízy si ceníme.

Zmínil jsi nervozitu. Podepsala se také na tvém výkonu?
Před zápasem jsem vždycky nervózní, ale to je ta zdravá nervozita. Určitě mě nijak nesvazuje. A kdyby nervozita nebyla, tak by bylo něco špatně. Pro spoustu kluků to byl první ligový zápas, bylo to pro ně těžké. Ale věřím, že se budeme určitě zlepšovat.

Nastoupil jsi na levé straně obrany. Jak ses tam jako stoper cítil? Měl jsi chuť si také zaútočit?
Já jsem hlavně rád, že můžu hrát, za což trenérovi děkuji. Spíš jsem se snažil držet prostor a pomáhat stoperům.

Na Julisku dorazily téměř čtyři tisícovky diváků. Co jsi na takovou návštěvu říkal?
Musím říct, že jsem byl mile překvapen. Měl jsem z toho radost. Mně i klukům v kabině se hrálo dobře.

Jak jsi se vlastně po svém příchodu ze Sparty zabydlel na Dukle?
Rychle. Na Julisce je rodinná atmosféra. Od vedení klubu až po kluky v kabině se mnou všichni jednají velmi seriózně. Jsem spokojený a v Dukle se cítím dobře.

Je v Dukle něco výjimečného, co jsi v jiných klubech nezažil?
Mile mě překvapily tréninky a způsob, jakým se v Dukle pracuje. Všechny tréninky se odehrávají na hřišti s míčem, nejsou nudné a mění se. Na mladých klucích je vidět, jak moc jim to dává, jak ovládají míč a jsou si v práci s ním jistí. To je mi velmi blízké. Bylo pro mě překvapením, že v české lize takto někdo pracuje.