clanek-1
  • Klub

  • 14.02.2014

Igor Chmela četl a vyprávěl na tribuně Julisky

V rámci projektu Celá Dukle čte dětem (a píše) pozvala spisovatelka Zuzana Maléřová pod střechu tribuny na Julisce vynikajícího divadelního i filmového herce Igora Chmelu, který spolu s trenérem Kunic (farma Dukly Praha) Jaroslavem Peřinou a juniorskými hráči Dukly Arminem Begičem a Janem Bartůňkem četli tentokrát týmům U15 a U14.

Podvečer zahájil Igor Chmela četbou pohádky o soucitu. Tak on osobně vnímá  Šťastného prince od Oscara Wildeho. Následovala kapitola z Exupéryho Malého prince o tom, že co je důležité, je očím neviditelné, tentokrát o hledání studánky v poušti, v podání Armina Begiče. Jaroslav Peřina předal klukům literární důkaz Roberta Fulghuma, že Všechno, co potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Jan Bartůněk pak přidal jímavý příběh legendárního fotbalisty Dukly Jaroslava Borovičky napsaný Otou Pavlem. Igor Chmela se rozloučil povídkou Edgara Dutky Velký den z krásné knihy U útulku 5, popisující část autorova dětství, které prožil v dětském domově padesátých let minulého století poté, co mu komunisti zavřeli matku. Právě u této povídky napsané očima a slovníkem dítěte "z pasťáku", se kluci bavili a smáli a Igor Chmela ji přečetl skvěle.

Emotivním zážitkem pak byla tvorba a četba samotných mladých hráčů Dukly. Osm čtrnáctiletých a pět patnáctiletých kluků psalo o svých pocitech na hřišti i v životě, o svých nálezech i ztrátách, o radosti i slzách a také o lásce.  Tento silný zážitek pak završila četbou ze své knihy Viděla jsem jitro Zuzana Maléřová. Jednalo se o autentickou zpověď mladíka, který zoufale a z posledních sil hledá záchranný bod  života, ve kterém dosud nezažil vlídnost ani cit. 

A mezitím si hosté s autorkou povídali.  Jak maminka Igora Chmely, která už bohužel nežije, ho ještě stihla vidět coby studenta DAMUna prknech Národního divadla a byla hrdá, že na jevišti držel v náručí Ivu Janžurovou. Jak trenér Peřina pocítil, že fotbal není důležitý, když vás opouští milovaná bytost. Devatenáctiletí hráči popsali, jak plná zákrut, vytrvalosti a dřiny je cesta od dětství až do ligového juniorského týmu a kolik úsilí je dnes stojí spojit vrcholový sport se studiem na vysoké škole či na gymnáziu.

Igor Chmela se zdržel déle, než bylo v plánu, takže doslova běžel na večerní představení a druhý den zaslal následující řádky:
"Dobrý den, Zuzano. Musím vám napsat, že otevřenost s jakou se kluci včera podělili o své prožitky mě dojímala. Bylo mi skutečně líto, že jsem se nemohl zdržet dýl, bylo to velmi příjemné a podnětné setkání. Držím palce vašemu úsilí! A jestli můj Tonda propadne fotbalu, chci, aby kopal za Duklu! Igor"

Další díl cyklu proběhne 20.března 2014 a bude určen týmům U13 a U12.

Prohlédnout fotogalerii