clanek-1
  • Rozhovory

  • 29.01.2014

Tomáš Obermajer: Kluky v áčku neučím, jen je zdokonaluji

Ve 36 letech ukončil svou hráčskou kariéru v Blšanech. Mužstvo tehdy spadlo do druhé ligy a budoval se nový realizační tým a Tomáš Obermajer tehdy dostal nabídku dělat trenéra brankařů. V Blšanech zůstal až do jejich rozpadu a od té doby je v Dukle, která ve druhé lize začínala. Má na starosti naše brankářská esa jako Filipa Radu a z mladších „nadějí“ například reprezentanta Zdeňka Vávru či Vojtěcha Němčanského.

Co je náplní tvé práce, jako trenéra brankařů?
Práce trenéra gólmanů spočívá v tom, že u A týmu, po domluvě s hlavním trenérem, dostanu časový úsek, který mohu využít k rozcvičení všech gólmanů. Ten se snažím využít k tomu, aby brankaři byli připraveni na další herní činnosti s mužstvem.

Trénuješ pouze gólmany z prvního týmu nebo i z ostatních kategorií?
V Dukle mám na starost ještě juniorku a pak nejstarší dorostence. K nim se snažím docházet třikrát až čtyřikrát týdně v odpoledních hodinách, jak mi to čas u A týmu dovolí. Veškeré věci, které děláme s kluky v áčku, se snažím pozvolna přenést ke klukům z juniorky a dorostu. Dále pak spolupracuji s trenérem brankářů mládeže, kde se spolu snažíme hovořit o aktuální formě našich mladých "nadějí" a o možných příchodech nových brankářů do DUKLY.

Trénuje se jen v rámci tréninku?
Mimo klasické tréninky s mužstvem, máme i individuální brankářské tréninky, které jsou vždy zaměřené na různé brankářské činnosti jako odrazová síla, technika chytání, reflex, centrované míče, hra nohou a atd. 

Liší se tréninky gólmanů z áčka od těch mládežnických?
 Samozřejmě, právě při individuálních trénincích se zaměřujeme u každé kategorie na něco jiného. Nemůžu s dorostenci dělat úplně stejné věci, co třeba s kluky z áčka.

A čím se to liší?
Rozdíly jsou v rychlosti a obtížnosti provedení daného cvičení. Klukům z áčka můžu dát větší intenzitu opakování s menším časem na odpočinek. Trénink je veden ve velkém tempu. Kluky už moc neučím, ale spíše zdokonaluji. U mladších ročníků se snažím cvičení více přerušovat, když udělají chybu, a radit jim jak ji odstranit. Další výhodou dnešní doby je video, na kterém je vše podrobně vidět a mohu klukům ukázat správnou i špatnou věc.

Máš za sebou kariéru ligového brankáře, co se ti líbilo víc, hrát nebo trénovat?
Bavilo mě více chytání. Já jsem typ, co hodně nerad prohrává a jako hráč jsem to mohl ovlivnit, ale jako trenér brankářů můžu už jen poradit a fandit.

Jak si se k tomu dostal, přemýšlel jsi o trénování už jako hráč?
Celé se to událo rychle, takřka ze dne na den jsem skončil v Blšanech jako hráč, a protože se tehdy formoval realizační tým pro druhou ligu a byl nedostatek trenérů, dostal jsem nabídku, jestli bych nechtěl trénovat. Tehdy tam končil i výborný trenér brankářů, pan Sedláček, pod kterým jsem pracoval a hodně toho pochytil, tak jsem do toho šel. Samozřejmě začátky byly těžké, nevěděl jsem co od toho čekat. Musel jsem se hodně učit. Cvičení jsem čerpal z knížek anebo svých zkušeností. Teď už je to jiné, cvičení si tvořím sám a snažím se je obměňovat během celého roku, aby byly hodně různorodé a pestré. 

Teď trošku konkrétně, to mě zajímá, jsou nějaké taktiky na chytání penalt?
Každý na to má svůj grif, někdo nechá větší mezeru na jedné straně, někdo naznačí doprava a jde doleva, já jsem spíš koukal na nohu hráče a jeho postavení. Ale je to o spíš o štěstí.

Co gólmani a zima?
To je to nejhorší. Gólman se musí pořád hýbat, udržovat ruce a nohy v teple. Nic jiného mu nezbývá.

Rostou nám v mládeži nějaké brankářské „naděje“?
Teď jsme posunuli naše dva odchovance ročníku 1996 do juniorky, a to Vojtu Němčanského a Zdeňka Vávru. Už od minulé sezóny zaznamenávají skvělé výkony, tak doufám, že v té píli, nasazení a elánu, co mají, budou pokračovat. Vše je jen na nich, kam to dotáhnou.

A na závěr, jak to vypadá s Tomášem Kučerou?
Tomáš se zranil 23. listopadu 2013 na tréninku, kde si silně pohmoždil rameno a nemohl zvednout ruku. Po měsíci absolutního klidu, měsíci individuálního tréninku a každodenní rehabilitace konečně dostal od lékaře svolení do pozvolného brankářského tréninku. Doufám, že bude do týdne úplně fit a pojede s námi na herní soustředění.