clanek-1
  • Rozhovory

  • 06.06.2011

Martin Lafek: Postup je pro nás velkou výzvou

P R A H A - Stadion, rozpočet, hráčský kádr,… Před vedením klubu je teď spousta práce. Žádné velké postupové oslavy si proto nenaplánoval ani Martin Lafek, předseda představenstva Dukly. „S kolegy teď neslavíme, ale intenzivně pracujeme na tom, aby Dukla dál hrála na Julisce,“ říká.

Jak jste spokojen s pomalu končící sezonou? A neříkejte, že nejste.
Jsem nadmíru spokojen. Když jsme před třemi lety vstupovali do klubu, dali jsme si nějaké cíle. A postup je třešničkou na dortu. Chtěl bych poděkovat řadě lidí, která tu udělala obrovský kus práce. Ať už jsou to fanoušci, partneři, hráči, trenéři, realizační týmy, moji kolegové,… Bez nich by se postup nepodařil. Jedná se o historický úspěch, i když to označení nemám rád. Ale jestliže se něco podaří po 17 letech, tak to má tak trošku nádech historie. Teď je před námi nová výzva.

Také vás po zápase s Kladnem hodili hráči do vířivky?
Vzhledem k tomu, že ve fotbale pracuji už dlouho, tak vím, že hráči během oslav jednají tímto způsobem. Když jsem byl po zápase na hřišti a hráči za mnou několikrát přišli, abych šel do kabiny, hned jsem věděl, o co se jedná a raději jsem tam nechodil. Hráčům jsem poděkoval a ještě bude celá řada příležitostí, abych to udělal znovu. Ale jsem rád, že mě vířivka minula.

Jak jste si užil postupové oslavy?
O mně se ví, že se s alkoholem moc nekamarádím. Ale už jsem kolegům říkal, že to pro mě je jeden z největších úspěchů, jaký jsem ve fotbale zažil. Přitom si asi pořád ještě neuvědomuji, jak je velký. Doufám, že to oslavím s hráči, fanoušky i s pozvanými hosty při zápase proti Zlínu.

Zkuste najít tři hlavní pilíře, na kterých byl postup postaven.
V první řadě velmi dobře zvolená strategie, co se týče sportovní i ekonomické stability. Druhým pilířem je trpělivost. Nepanikařili jsme. Po prvním roce, kdy jsme do klubu přišli a obsadili páté místo, jsme v druhém roce chvílemi atakovali postupové příčky. Ale my jsme věděli, že je ještě brzy a nejsme na první ligu připravení. Budovali jsme mládež, pro kterou jsme tehdy ještě neměli vhodné hrací plochy. Takže nyní panuje absolutní spokojenost s tím, jak jsme to nastavili. Třetí pilíř může vyznít jako klišé, ale je pravda, že se v řadě případů sešlo velké štěstí. Když jsme zaváhali my, tak zaváhali i konkurenti. Ale na druhou stranu bodový odstup svědčí o tom, že naše výsledky byly nejkompaktnější a postup jsme si zasloužili.

Teď už přejděme k dalšímu ročníku. Před vedením klubu je hodně práce. Vezměme to postupně: jaká je situace kolem stadionu?
Nic se nepřeji víc, než aby Dukla zůstala na Julisce. Patříme sem, chceme tu hrát. Svazová pravidla však hovoří jasně. Nechci jakkoliv předbíhat, ale pevně věřím, že se nám podaří splnit všechny požadavky a první ligu tu budeme hrát. Pokud by tomu tak nebylo, museli bychom hledat náhradní řešení. Ale za sebe si to nepřipouštím a s kolegy místo slavení intenzivně pracujeme na tom, aby Dukla dál hrála na Julisce.

Zřejmě bude potřeba zvýšit také rozpočet. Jak vysoký bude ten prvoligový?
Rozpočet navýšíme o 10 až 15 procent, takže se budeme pohybovat kolem 30 milionů korun.

Už je možné říct, jak moc se promění hráčský kádr?
To není otázka, na kterou bych měl odpovídat přímo já. Ale na Dukle pracujeme týmově, takže jsem součástí také debat na toto téma. Víme, že úspěch vykopali hráči, kteří si podle nás zaslouží dostat šanci v první lize. Ale samozřejmě si také uvědomujeme, že první liga je jiná káva, takže máme v plánu tým posílit na dvou až třech postech. Už máme v hledáčku nějaké hráče a snad je také brzy představíme.

Jakou úlohu by chtěla hrát Dukla v první lize? Může pro ni být vzorem Hradec Králové, který jako nováček vybojoval skvělé osmé místo?
Hradec pro nás může být určitým vzorem v tom smyslu, že jako nováček hraje svou hru a je svým způsobem odlišný od jiných mužstev v první lize. Ale naše ambice nechci tipovat, nechci říkat, že se chceme zachránit, nechci říkat, že chceme hrát v horních patrech tabulky. Chceme hrát pohledný fotbal a samozřejmě přilákat na Julisku fanoušky. To je ten nejpalčivější problém, který nás trápí. Chystáme pro ně nějaké akce. Také uvidíme, který hrací den si vybereme. Věřím, že několik pražských derby a další atraktivní zápasy mohou na Duklu přilákat spoustu diváků. Určitě se na tu šanci všichni těšíme. A já doufám, že pokud budeme i nadále pracovat systematicky, bez tlaku a s pokorou, tak bychom mohli hrát v první lize hrát důstojnou roli.

Mohou se tedy fanoušci těšit, že i v nejvyšší soutěži bude Dukla předvádět pěkný kombinační a útočný fotbal?
K odpovědi je kompetentní sportovní vedení našeho klubu, ale určitě nebudeme uhýbat z cesty, kterou jsme nastavili. Snažíme se, aby podobným stylem, jakým hraje A mužstvo, hrály i týmy pod ním. Budeme se snažit o pohledný fotbal, který nás zdobil už v tomto soutěžním ročníku.

A co říci závěrem?
Ještě jednou bych chtěl poděkovat svým kolegům, všem zaměstnancům klubu, partnerům, hráčům, trenérům, jejich realizačním týmům a našim fanouškům. Všem patří obrovský dík, protože bez nich by se to nepovedlo. Postup je pro nás všechny úspěchem i velkou výzvou.