clanek-1
  • Jednorázové projekty

  • 12.12.2013

Kluci z Dukly ročníku 2002 nadělovali dárečky

Letošní rok hráči ročníku 2002 pojali jinak než loňské roky. „Každý rok kluci něco dostávají a letos by naopak nadělovali. S trenéry jsme dali návrh rodičům, že bychom my rodiče dali vánoční příspěvek, z vybraných peněz by kluci šli společně nakoupit dárky pro děti z dětského domova,“ objasnila vznik nápadu vedoucí Lenka Klečková.

Dárky pak všichni společně zabalili a poté je předali do vybraných domovů.  Kluci společně s rodiči a trenéry se tak stali vánočními anděly. „Máme možnost nadělit dárek a splnit vánoční přání, někomu o koho se rodiče nestarají. Pro nás i naše děti to bude přínosné a dětem z dětského domova  uděláme radost,“ dodává.

A jak celá vánoční akce probíhala? Nejprve se ve spolupráci s klubem Dukla vybrali dvě dětská zařízení - Dům Přemysla Pitra (Dům tří přání) a DD Radost na Praze 9. „Děti z těchto dvou domovů (celkem 24) si napsaly přání a na nás bylo je pak splnit. Všichni rodiče se do našeho vánočního projektu zapojili a společně jsme vybrali 15.000,- Kč. Zároveň jsme pro Dům tří přání udělali sbírku společenských her a k dárkům pro děti jsme ještě přibalili 10 her pro tento domov. Někteří rodiče, když četli seznam přání dětí, tak zaskočili do obchodů a nějaké dárky nám ještě přidali. Přidala se k nám i firma Alsamisport se sortimentem Adidasu a dostali jsme pro děti nějaké teplákové soupravy, trička a šusťákové bundy,“ radostně dodala Lenka.

Ve čtvrtek 5. prosince čekal kluky první krok. Sešli se v nákupním centru. Bylo jim vysvětleno, pro jaké děti dárky kupují a jak dobrou věc dělají. „Na klucích bylo vidět, jak jsou pro věc nadšení. A pak už se šlo nakupovat - vytvořili dvojice, dostali obálku se jménem, přáním a penězi,“ popisuje. Všichni kluci vyrazili na nákupy, které s úspěchem zvládli  a moc se snažili. „Byli zodpovědní, dárky vybírali s velkou radostí a myslím, že se jich to hodně dotklo. Rodiče mi pak říkali, jak měli kluci cestou domů spoustu otázek, ale hlavně jak moc mysleli na ty děti a byli hodně rádi, že jim přání můžou splnit,“ dojatě dodala.

Druhým krokem bylo balení dárků, které proběhlo na vánočním večírku ročníku 2002. Kluci se snažili zvládnout nůžky, papír a lepenku. Mašle byly občas oříšek. „Nakonec se vše povedlo, dárky jsme zabalili a výsledek byl moc pěkný,“ zakončila celé vypravování.

A následoval poslední krok, a to předání dárků. Kluci se rozdělili na dvě skupinky a v doprovodu rodičů se rozjeli do domovů. „Na obou místech nás přijali velmi vřele a s velikou radostí. Nejprve jsme nanosili dárky na určené místo, kde budou schovány až do Štědrého večera, a pak jsme se všichni posadili a besedovali o tom, jak to v jednotlivých domovech chodí,“ popsal návštěvu trenér Jaroslav Žipaj. Kluky nejvíce zajímalo trávení volného času dětí a pak povinnost domácích prací, ve kterých jsou děti z domovů opravdu napřed.:-) Následovala prohlídka prostor jako společný obývák, kuchyň a dílna, ve které se klukům obzvlášť líbilo, zejména kvůli stolnímu fotbálku. Po rozloučení a popřání si krásných vánočních svátků, se všichni rozprchli do svých domovů.  „Kluky to obrovsky zajímalo a moc se těší na fotografie dětí u vánočního stromečku, které nám v domovech slíbili. Z nich se dozví, jak moc se jimi vybírané dárky líbily,“ dodal trenér.

„Letošní vánoce jsou pro náš ročník moc důležité. Jsme rádi, že nás naši rodiče podpořili, podpořila nás i Dukla a to je super. Doufáme, že to není naposled, co jsme někomu udělali radost,“ uzavřela celý den Lenka Klečková.

Prohlédnout fotogalerii