clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 22.07.2013

Hanáci míří v sobotu na Julisku!

Druhé kolo Gambrinus ligy rovná se druhý domácí zápas Dukly Praha. V sobotním utkání přivítáme Sigmu Olomouc, pátý tým uplynulé sezony. V posledních dvou ročnících jsme hráli obě domácí utkání s Hanáky nerozhodně. Jak to dopadne do třetice?

Tým z Hané, který hraje své domácí zápasy na Andrově stadionu, patří k tradičním účastníkům české nejvyšší soutěže. Letos, tak jako i v předchozích sezonách, mají olomoučtí velké ambice, tedy kvalifikaci do evropských pohárů.  Jak už bylo výše zmíněno, Sigma se loni umístila na pátém místě se 47 body a skóre 38:29. V prvním kole letošní sezony nestačili Hanáci v domácím utkání na Liberec a prohráli 1:2.

A jaké byly letní změny v kádru mladého trenéra Martina Kotůlka? Na Andrově stadionu bylo hodně živo. Nejzajímavějším přestupem pro fanoušky Dukly je příchod Ivana Lietavy, který se dokonce prosadil hned v prvním kole proti Liberci. Dále do Sigmy přišli Vlastimil Vidlička ze Sparty či Kamil Karaš z Košic. Kdo naopak ze Sigmy odešel? Do Viktorie Plzeň zamířil Tomáš Hořava, do Zbrojovky Brno odešel na hostování Tomáš Janotka, Hála se Ševčíkem hostují ve slovenské Nitře a Radim Nepožitek prodloužil své hostování ve Znojmě.

Trenér Martin Kotůlek má ve svém kádru k dispozici několik osobností – Zdeňka Zlámala, Aleše Škerleho, Martina Pospíšila či Michala Ordoše. Sigma také spoléhá na svou mládežnickou akademii, která již dlouhá léta zásobuje „A“ tým talentovanými mladíky. V současném kádru jich je většina, např. Navrátil, Doležal, Houska či už zmiňovaný Martin Pospíšil. 

Sigma Olomouc vstoupila do letošního ročníku prohrou 1:2 se Slovanem Liberec, kdy v 56. minutě vstřelil jedinou branku domácích bývalý „snajpr“ Dukly Ivan Lietava. „Je silný na míči, sklepával balony, podržel je, dal gól. Bylo vidět, že má ještě kondiční manko, ale zvládl to. Jsem rád, že se prosadil, že dal gól a že máme tohoto střelce,“ uvedl trenér Martin Kotůlek pro web Sigmy Olomouc.

Utkání bude vysílat ČT Sport.

Luboš Kozel k utkání řekl: „Čeká nás daleko těžší soupeř, než bylo Znojmo a abychom uspěli, musíme podat daleko lepší výkon. Sice prohráli první kolo s Libercem, ale spíš to pro ně byla smolná porážka. Mužstvo se moc nezměnilo, jediný, kdo ze Sigmy odešel, byl Hořava do Plzně a naopak přišel nám dobře známý Ivan Lietava, takže Olomouc bude silná jako loni. Má ve svém středu zkušené hráče, gólové hráče, ať je to Lietava nebo Ordoš, takže nás nic lehkého nečeká, ale hrajeme doma a věřím, že jsme schopni podat lepší výkon než se Znojmem. Olomouc jsme ještě neporazili, takže motivace je veliká.“

Poslední utkání soupeře

SK Sigma Olomouc – Slovan Liberec 1:2 (0:1) 

Branka: 56. Lietava - 45. Rybalka, 52. Rabušic. Rozhodčí: Ardeleánu – T. Kovařík, J. Paták. ŽK: Kovář. Diváci: 5520. 
SK Sigma: Zlámal – Koutný, Dreksa, Škerle, Vepřek – Navrátil, Pospíšil (69. Javůrek), Plšek, Ordoš, Petr (55. Schulmeister) – Lietava (76. Varadi). Trenér Martin Kotůlek. 
Liberec: Kovář – Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek – Delarge (75. Fleišman), Hušek, Pavelka, Rybalka, Kalitvincev (81. Hadaščok) – Rabušic (88. Szabo). Trenér Jaroslav Šilhavý.

Poslední vzájemné utkání

FK Dukla Praha - SK Sigma Olomouc 0:0 (0:0)

ŽK: 54. Štětina, 72. Borek, 72. Vrzal – 9. Javůrek, 21. Navrátil, 62. Škerle, 82. Hořava. Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Zeman. 
Diváci: 3580
Dukla Praha: Rada – Romera, Štetina, Vorel, Vrzal – Borek, Gedeon, Kalouda (57. Malý) – Hašek (74. Přeučil), Pospěch, Albiach(85. Berger).
Olomouc: Zlámal – Janotka, Dreksa, Škerle, Koutný – Navrátil (89. Varadi), Pospíšil (90+2. Šindelář), Hořava, Plšek, Javůrek (46. Petr) – Doležal.