clanek-1
  • A-tým

  • 17.07.2013

Domácí premiéra sezony 2013/2014 je tu!

Nováček ze Znojma a vítěz Fotbalové národní ligy (druhé nejvyšší soutěže) je prvním soupeřem, který zavítá na Julisku v letošním ročníku Gambrinus ligy. Fotbalový klub, jehož největším úspěchem je právě postup do Gambrinus ligy, má za sebou velice úspěšnou sezonu ve druhé lize.

Jihomoravský klub se stal vítězem Fotbalové národní ligy s bilancí 17 výher, 7 remíz, 6 proher a skóre 45:24. Bodový zisk našeho dnešního soupeře činil 58 bodů.  Jak bylo zmíněno, znojemský klub čeká premiérová sezona v nejvyšší soutěži, což je v jeho historii nejvýraznější úspěch. 

1.SC Znojmo fotbalový klub, a.s., jak zní oficiální název našeho dnešního soupeře, bylo založeno v roce 1953, ještě v sezoně 2009/2010 hrálo MSFL (třetí nejvyšší soutěž), ze které postoupilo do druhé ligy. Kde se v sezoně 2010/2011 Znojmo umístilo na 14. místě, další sezonu se umístili Jihomoravané o příčku výš a loni už slavili postup. 

Trenér Kalvoda sází na týmové pojetí hry, ale také má k dispozici několik osobností. Jedná se zejména o Marka Heinze, kapitána Yonova nebo kmenového hráče Sigmy Radima Nepožitka. Kádr Znojma doznal v letní pauze několik změn. Na hostování ze Sigmy Olomouc přišli (nebo jej prodloužili) Heinz, Vašíček, Tomeček či Radim Nepožitek. Dalšími hráči, kteří přišli na hostování, jsou Dominik Simerský z Jablonce a Patrik Hrošovský z Plzně. Jako volní hráči přišli Petr Drobisz ze Sigmy a Emir Zeba z Českých Budějovic. Do kolonky „odešli“ se mohou zařadit Adam Ševčík, Tomáš Lukáš, Zdeněk Mička a Roman Švarc.

A jak dopadla generálka Znojma na ligu? Dá se říct, že na výbornou. Na neutrální rakouské půdě porazili znojemští slavný PAOK Soluň 1:0, jedinou branku vstřelil Nepožitek. Jistě se jedná o cenné vítězství, ale trenér Kalvoda má za to, že kvality Znojma prověří až ligové zápasy. „Nelze výsledek přeceňovat a až ligové zápasy ukáží, jak na tom doopravdy jsme," uvedl pro znojemský web.

Luboš Kozel: "Znojmo je svým způsobem velká neznámá. Čeká je první ligové utkání v historii. Každý si myslí, že to bude strašně jednoduché, ale já si myslím, že nás čeká naopak velice těžké utkání. Poslední výsledky Znojma to ukazují, porazili v generálce PAOK Soluň. My jsme soupeře viděli, umíme si představit, s čím sem přijedou.  Mají velmi dobré hráče směrem do ofenzivy, ať už zkušené jako třeba Marek Heinz nebo mladé, hladové hráče, kteří jsou dobře vybaveni rychlostně. Mají dobrý přechod do útoku a na tohle všechno si musíme dát pozor. Zvládnout to utkání je klíčem k úspěšnému startu do ligy."

Poslední utkání soupeře


PAOK Soluň - 1.SC Znojmo FK  0:1  (0:0)

Branky: 71. Nepožitek
PAOK Soluň: Glikos - Lino, Vitor, Kitsiou, Lazar, Katsouranis, Tziolis, Oliseh, Lawrence, Salpingidis, Athanasiadis.
1.SC Znojmo FK: Hrubý - Helísek, Yonov, Hnaníček (60.Simerský), Mudra - Zeba, Buchta - Hrošovský (60.Okleštěk), Nepožitek (75. Hrošovský), Tomeček (60.Reljič) - Vašíček (75.Tomeček).