clanek-1
  • Juniorka

  • 10.07.2013

<small>Jaroslav Hynek: Náš cíl? Dostat co nejvíce našich hráčů do profi fotbalu

Před lety trénoval již neexistující béčko Dukly. Dnes je vedoucí profesionálního úseku klubu a hlavním trenérem juniorského týmu. S kondicí kluků po letní přestávce je spokojený a doufá, že nový ročník juniorské ligy bude další krok k cíli klubu, a to dostat postupně co nejvíce hráčů do profesionálního A týmu.

Před lety jsi trénoval duklácké béčko, jak moc velký je rozdíl mezi béčkem tehdy a dnešní juniorkou?

Vzhledem k tehdejší vývojové fázi klubu, současné  změně  soutěží  a vzniku farem,  je rozdíl veliký až diametrální.  Dřív se do týmu juniorů/béčka posouvali na vytížení hráči z áčka, a k tomu byl přizpůsobený  i  tým juniorky. Teď díky vzniku farmy, která hraje ve vyšší soutěži, a to je pro hráče A týmu jistě kvalitnější soutěž, chodí hráči áčka na vytížení tam a v juniorce má větší počet  mladých hráčů prostor hrát. Tehdy byla juniorka ve stavu, který byl řekněme rozjezdový, v nulové fázi koncepce. Vše se budovalo a tehdejší soutěž se nám i nepodařilo udržet.

A začala hrát pražský přebor. Brali jste tenkrát tento sestup jako krok zpátky?

 Určitě ne, spíš jako krok dopředu. Když to vezmu z pohledu koncepce, tak chceme, aby co nejvíce našich odchovanců hrálo v A týmu.  Tehdy za béčko hrálo pouze dvacet procent našich hráčů a zbytek byl ze zahraničí nebo z jiných českých klubů.  Bylo tam snad sedm národností, Maďar, Ukrajinec, Němec, Rakušan, Slovák, Korejec a samozřejmě Češi. Takže byla náročná jak otázka finančních nároků na pokrytí potřeb takového počtu cizinců, tak komunikace s tak ambiciozními a mladými zahraničními  hráči, kteří přišli za vidinou uplatnění se v áčku (II.liga). Ale to se teprve stabilizovalo. Ve většině případů tak k jejich prosazení  nedošlo a většina po sezoně také odešla.  Myslím, že  první rok jsme se podívali na to, jak to dělat nechceme a rozhodli jsme se začít vycházet z našich odchovanců nebo hráčů, kteří sem přicházejí v průběhu dorosteneckých let a k tomu dělat promyšlené kroky v přivádění hráčů ze zahraničí a dál budovat smysluplnou koncepci.

Takže dnes to funguje jak?

My juniorku vnímáme v posloupnosti dorost – juniorka – farma - A tým, a je to vrcholový článek naší mládeže. Samozřejmě jsou hráči, kteří do A týmu mohou nakouknout i dřív než přes farmu, to se stalo v případě Matěje Hanouska a Míši Jeřábka, kteří  šli přímo do tréninkového procesu áčka, ale na farmu chodí hrát mistrovská utkání. Jinak je to v posloupnosti tak, že dorazový ročník, který je v týmu juniorky vždy maximálně dva roky, pokračuje na farmu a po prosazení  a dle výkonnosti se dál směruje k A týmu nebo jinam. V letošním roce to byli hráči ročníku 92 plus kluci, kteří byli, na místo odjinud příchozích hráčů, doplněni na potřebu některých postů, jako třeba Ondřej kotlík ročník 93, Patrik Svoboda ročník 94 a Marek Štěpánek (93 brankář).

A co když na tyto posty přijde někdo z áčka?

Pokud by tomu tak bylo a tento hráč by odehrál velmi malou minutáž nebo nic, tak je možnost  hrát za juniorku.

A jak to funguje na poli mládeže obecně, teď se udělali docela velké změny, že?

 Vlastně do teď jsme měli hodně široké kádry, které jsme se snažili nábory a společnou prací s našimi satelitními kluby nabudovat. Stejně tak jsme budovali síť satelitních klubů, mezi kterými  bychom mohli hráče přesouvat, což je Aritma, Vyšehrad, Kunice a Dukla Jižní město a hledat pro ně možnosti  být neustále v takto vybudovaném  systému a hrát soutěž dle své výkonnosti.  Devatenáctka měla kádr třiceti hráčů (27+3), ze kterých se tvořily týmy na dvě soutěže (krajský přebor a druhá nejvyšší soutěž). V loňském roce to  bylo i z toho důvodu, že Aritma neměla starší dorost, takže jsme některé  kluky z Aritmy přesunuli na Duklu, kde trénovali a hráli.  Letos, pro zúžení a zkvalitnění nejstaršího dorostu  chceme nechat  jen 20 hráčů. Protože náš nejsilnější satelitní partner, Aritma, přihlásil k nově zřízenému  staršímu dorostu i mladší dorost, tak jsme na Dukle zrušili kategorii mladšího dorostu „C“. Naopak jsme nechali osmnáctkovou soutěž, kde budou hrát nevytížení hráči šestnáctky, sedmnáctky a devatenáctky.  Výsledný efekt zkvalitnění kádrů Dukly a rozšíření a zkvalitnění týmů našich partnerů samozřejmě uvidíme v následujících letech, kde máme v plánu ještě další kroky.

Teď už k samotné juniorce, začali jste přípravu, máte za sebou první trénink, jak jsou na tom kluci po kondiční stránce ?

Kluci, až na některé, kteří přišli jako noví, splnili, co měli.  Teď  jsme  akorát vyhodnotili sportestery a vše bylo v pořádku. Jiný výsledek jsme ani nepředpokládali.  My se kondici snažíme trénovat tak, aby kluci neměli velké kondiční vlny v přípravě a během sezony, aby bylo vše postupné a nestalo se, že když budou mít čtrnáct dní volno, že budeme začínat z nuly.  Snažíme se  trénovat kontinuálně a kvalitně, abychom mohli po pauze plynuleji navázat.

Zvažujete nějaké posily?

Zatím jsme se nedomlouvali na tom, že by měl přijít někdo ze zahraničí. Jediný zahraniční hráč je zatím Petar Kunič, který teď bojuje s vízem, takže přijede o malinko později. Jinak se přišli ukázat  čtyři noví hráči. Vláďa Kolmistr z Kladna, ročník 93, levonohé křídlo, pak přišel Václav Chromečka z Baníku Ostrava, polař nebo křídlo, který sem jde i za studiem. Dále Michal Šnajdr, levý obránce ze Sparty ročník 96 a Vláďa Vopat, křídlo, který hrál v Karlových Varech. Jeho jsme sledovali ve vzájemných zápasech, kde svým výkonem hodně zaujal, dával hodně branek, teď tam ukončil dlouhodobé hostování a jde do Prahy také studovat. Ostatní hráči  jsou z dorostu ročníku 94, se kterými  přišli také dva  mladší  hráči. Krajní obránce Dominik Preisler a útočník  Vojta Gajecký (oba roč. 95). Jako gólman tu zůstává Karel Malý (94) a k němu se budou střídat mladí brankáři ročníku 96, Vojta Němčanský a Zdeněk Vávra, kteří jsou v širším kádru reprezentace a různých výběrů. Konečný kádr by se měl skládat z osmnácti hráčů plus dva brankaři. Soutěž tentokrát bude dlouhá, hraje ji dvaadvacet týmů a bude se hrát od 27. července do 9. prosince, takže se snažíme, aby byl kádr pro takové penzum utkání dostatečně široký.

A co cíle do nové sezóny, jako nový trenér. Je něco, čeho bys chtěl dosáhnout?

Já na tuto otázku odpovím v rámci koncepce. Posunout hráče dál v tréninku a ve vnímaní fotbalu tak, abychom šli za cílem klubu, tedy co nejvíce našich hráčů dostat do profesionálního fotbalu. Nechci to klasifikovat na umístění, ale všichni samozřejmě chceme nejlépe všechny zápasy vyhrát. Chceme se prezentovat co nejlépe naším herním stylem, abychom v něm byli co nejvíce brankově  úspěšní a samozřejmě, abychom dobře bránili.  Je potřeba naučit hráče vnímat důležitost v obou těchto složkách.  Chceme vycházet z podstaty brankových her,  co nejméně gólů dostat a co nejvíce gólů dát. Takže náš cíl je, aby to všechno hráči zvládli a v co největší kvalitě mohli přejít dále na farmu,  a ti nejlepší ve finále do A týmu.