clanek-1
  • Klub

  • 21.06.2013

Sokol Hlohová zažil druhý den s trenérem z Gambrinus ligy

Ani tropické horko neodradilo hráče Sokolu Hlohová od tréninku. Na programu nebyla totiž běžná příprava, ale trénink pod vedením profesionálního trenéra z Gambrinus ligy. Den s trenérem Lubošem Kozlem vyhrál tým z OFS Domažlice díky projektu Gambrinusu Kopeme za fotbal.

Na modré obloze ani mráček, místí hřiště v Hlohové je rozpálené od přímého slunce a ve stínu schovaní zvědaví diváci, kteří vyhlíží své známé a kamarády v dresech Kopeme za fotbal, a hlavně vzácnou návštěvu, která k nim v takovém parnu zavítala – trenéra FK Dukla Praha Luboše Kozla a další členy realizačního týmu. Tak to vypadalo před začátkem očekávané události.

„V počasí, které panuje, jsme věděli, že trénink budě pro kluky těžší. Nebylo by to snadné ani pro profíky. Kluci z Hlohové to ale i při ztížených podmínkách zvládli,“ ocenil borce Luboš Kozel. „Bylo vidět, že se už předem těšili, takže myslím, že by do toho šli, i kdyby bylo ještě o deset stupňů víc,“ obdivoval chuť a vůli svých dočasných svěřenců.

„Pro nás to byl jednoznačně pozitivní zážitek. Pan Kozel nám ukázal, jak se pohybovat s míčem po hřišti, na čem zapracovat jak po fyzické, tak po herní stránce. Věřím, že nám to pomůže, a že díky tomu začneme pořádně trénovat,“ doufá hráč Sokolu Hlohová Jan Zavadil. 

„Náplň tréninku jsem trošku přizpůsobil jejich výkonnosti i horku tak, aby to pro ně bylo přínosné a zároveň zábavné,“ nezapomněl Luboš Kozel, že trénuje amatérské fotbalisty, kteří chodí každý den do práce. A co bylo náplní fotbalového odpoledne? „Začali jsme ve stínu protahováním a rozcvičení, pak jsem zařadil technická cvičení na malém prostoru, abychom se vyhnuli většímu běhání. Potom jsme se věnovali zakončení a nakonec hře,“ byl konkrétní kouč Dukly.

„Trenéři cvičení přizpůsobili počasí, takže to nebylo až tak o fyzičce. I přesto to bylo na slunci docela obtížně. Museli jsme si dávat častější přestávky hlavně na pití,“ popsal od potu promočený záložník Zdeněk Zahoř. „Určitě bychom se měli dneškem inspirovat a přípravu víc promyslet, protože naše tréninky jsou většinou jen o střelbě,“ sáhl do svědomí klubu.

„Trenér Kozel na mě působil jako fajn člověk. Dokáže cvik, který třeba není zábavný, podat tak, že se člověk rád zapojí. Jakoby zastával pozici trenéra a zároveň kamaráda. Zařadil bych ho asi mezi tři nejlepší kouče Gambrinus ligy,“ ocenil vstřícný přístup profesionála Jan Zavadil.

„Rozhodně tady nebyl nikdo, kdo by neuměl kopnout do míče. Když jsme se dozvěděli, že skončili letos na posledním místě, docela nás to překvapilo. Myslím si, že mají na to se zase vrátit výš. Snad jsme jim třeba i během tohoto odpoledne dodali trochu sebedůvěry,“ věřil Luboš Kozel.

„Tréninkové jednotky jsou zpestřením v sezóně nebo i po ní. Den s trenérem jsme už vyhráli dvakrát. Už teď se ale nemůžeme dočkat modelového utkání s Viktorií Plzeň, která nás čeká. Starosta dokonce řekl, že vypraví autobus. Takže budeme mít hodně fanoušků a doufám, že neprohrajeme víc, jak o dese gólů,“ kouká do brzké budoucnosti Jan Zavadil. „Je to pro nás výborná motivace a jsem rád, že se někdo věnuje nižším soutěžím, kam patříme i my,“ cení si existence projektu Kopeme za fotbal Zdeněk Zahoř.

„Projekt je přínosný. Kluci z nižších tříd alespoň poznají, co to obnáší. Že je třeba fotbal složitější a náročnější, než jak se to zdá v televizi,“ poznamenal profesionální trenér. 

Projekt Gambrinusu Kopeme za fotbal se rozjel v roce 2010. Kromě materiální podpory pro týmy od nejnižší soutěže po okresní přebor dává klubům možnost soutěžit o exkluzivní okamžiky s celky Gambrinus ligy. Kromě střetnutí s profesionály mohou také vyhrát trénink s koučem z první ligy a mnoho dalších zajímavých cen. Do projektu je v současnosti v 31 regionech zapojeno přes 535 týmů.