clanek-1
  • Klub

  • 13.06.2013

Při testech na FTVS jsme vyzpovídali trenéra Peřinu

Každý konec půlsezony znamená pro tým juniorů absolvování testů na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze. Kromě všeobecné vytrvalosti se během návštěvy tamějšího zařízení testuje i odrazová síla nebo stabilita. My jsme těchto testů využili i k rozhovoru s trenérem Jaroslavem Peřinou.

“Testy v první fázi ukážou, jak jsme připraveni a co máme ještě vylepšovat v rámci fyzické kondice. Z dlouhodobějšího hlediska ukazují, jakým způsobem se pracuje na Dukle a jak pracují samotní hráči,” uvedl hned na úvod Jaroslav Peřina. A jak hodnotí uplynulou sezonu?

Nemůžeme začít jinak než hodnocením uplynulé sezony. Jak jí teda vidíte Vy?
Myslím, že jsme se v sezoně pohybovali tam, kam patříme. Podzimní část sezony jsme měli malinko vydařenější než tu jarní. Ale celkově bych chtěl vyjádřit spokojenost. Odehráli jsme kvalitní utkání a těch bylo určitě víc než těch nekvalitních. Celkově byla úroveň soutěže poměrně vysoká.

Už jste to trošku naťuknul. Juniorská liga má za sebou první ročník. Splnila tato soutěž očekávání?
Po fotbalové stránce tato soutěž klukům jednoznačně pomohla. Hráči se v rámci JL setkali s fotbalem na vysoké úrovni. U některých to bylo vidět v progresu jejich výkonnosti. Určitě si myslím, že tato soutěž má větší kvalitu než třeba divize. 

Jaké nastanou hráčské změny v kádru – příchody/odchody, posuny z dorostu?
Juniorku opouští hráči ročníku 1992, kteří většinou zamíří do Kunic. Kde se poperou o místo v kádru týmu ČFL. Jedná se např. o jména jako Farkaš, Micka, Kotlík...  Do přípravy s „A“ týmem nastoupí Jeřábek a Čapek. A samozřejmě podle toho, jak se prosadí v „A“ týmu, tak pak budou nějakým způsobem nastupovat za farmu.  Samozřejmě dochází i k posunu hráčů směrem z U19 do juniorky. Namátkově řeknu jména jako Toman, Bartůněk, Tetour, Brejcha… Tito hráči doplní stávající kádr ročníku 1993. Takže mužstvo by mělo mít celkem 18 hráčů a dva brankáře. 

Zmínil jste Čapka a Jeřábka, kteří se budou připravovat s „A“ týmem. Přeci jen je znáte nejlépe. Jak vidíte jejich šance na prosazení se v prvním mužstvu?
Pro Jeřábka to už je druhá příprava s „A“ týmem. U něj je to především o sbírání zkušeností, takže si myslím, že v podzimní části bude hodně pomáhat farmářskému mužstvu.  Jeho výkonnost šla během jara hodně nahoru a ukazovalo se, že JL už je pro něj málo a na jeho posun do dospělého fotbalu tak nazrál čas. A nyní se může poprat o své místo.  Co se týče Čapka, tak pro něj je to premiéra u „A“ týmu. Je to křídlo, víme, že u  útočníků je to hlavně o gólech. A také o tom, jak se dokáže prosadit individuálně. Pavel ty schopnosti má, jen je musí dokázat prodat i v tom dospělém fotbale. Určitě musí oba dva na spoustě věcech zapracovat. Ale perspektivu k tomu, aby se prosadili, určitě mají.  

Poslední otázka. Juniorská liga je soutěží, ze které se nesestupuje ani nepostupuje. Měly by mít tedy mužstva nějaké ambice, co se týče umístění, nebo jde spíše o herní progres a adaptaci na dospělý fotbal?
Ambice by měly být, a to se netýká jen Dukly Praha ale všech hráčů, se co nejrychleji a nejlépe prosadit. Ukázat, že mají hráči vůli a ochotu na sobě pracovat.  Takže v této soutěži se na umístění moc nehraje, ale je to spíše o přechodu z dorosteneckých kategorií do dospělého fotbalu. Tohle je tedy podle mě smyslem juniorské soutěže a práce, která by se měla u těchto mužstev dělat.