clanek-1
  • Klub

  • 11.04.2013

Gambrinus liga spouští projekt Zelený život

Třiadvacáté kolo Gambrinus ligy se ponese v „zeleném“ duchu. Česká nejvyšší soutěž naplánovala na tento termín spuštění projektu Zelený život. Ten by měl pod svou značkou komunikovat dobročinné a charitativní aktivity klubů Gambrinus ligy a Fotbalové národní ligy, které se dají shrnout pod obecné a v poslední době hojně využívané označení CSR projekty. Název Zelený život je inspirovaný Modrým životem z knížek Jaroslava Foglara.

„Ve fotbalovém prostředí se děje spousta pozitivních věcí, které mají na svědomí právě fotbalové kluby. Projekt Zelený život by měl pomoci tyto aktivity jednotlivých celků komunikovat a představovat je veřejnosti,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Kdo je patronem Zeleného života?
Alena Šeredová – je známa svou vysokou angažovaností  v charitativních projektech. Od roku 2004 je patronkou italských SOS vesniček, pomohla postavit školku v africké Rwandě, zapojila se do adopce na dálku, pořádá tábory pro sociálně slabé děti, v roce 2012 získal ocenění International Award Aid Children. Prezidentka třetiligového italského celku Carrarese s chutí přijala roli, kterou bude plnit v rámci Zeleného života. 

„Zelený život je především o pomoci. Fotbalové kluby konají mnoho dobročinných i charitativních aktivit a právě náš projekt by měl tyto věci zviditelnit. Věřím, že bude úspěšný,“ svěřila se manželka slavného italského brankáře Gigi Buffona.

Jak se kluby zapojí do „Zeleného kola“?
Celky Gambrinus ligy a Fotbalové národní ligy ve 23. kole podpoří Zelený život dobrovolnými finančními částkami. Hráči základní jedenáctky nastoupí se šálou Zeleného života. Jejich doprovod v podobě dětí, oblékne trička Zeleného života, zapojí se i členové realizačního týmu, kteří si na oblečení připnou stužku Zeleného života.

Komu Zelený život pomůže?
Šíře pomoci v klubech je velmi pestrá, stávající projekty jsou často směřovány na pomoc dětem, nemocným nebo postiženým. Kluby často pomáhají konkrétním charitativním projektům. Někde už fungují samostatné CSR programy a všude mají za úkol přilákat děti, ale i dospělé zpět na fotbalová hřiště.

Zelený život by měl v dohledné době vyústit v založení vlastní dobročinné organizace. Ta by se chtěla zaměřit na dvě témata: děti a postižení. V obou případech bude chtít Zelený život pomáhat lidem, kteří mají z různých důvodů sníženou možnost se do sportu zapojit. Prvním vybraným subjektem se stal Sportovní klub vozíčkářů.

Kde naleznete informace o projektu Zelený život?
Pro tento projekt byly vytvořeny samostatné webové stránky, které naleznete pod webovou adresou www.gambrinusliga.cz/zelenyzivot. Na tomto místě budete mít možnost, sledovat veškeré aktivity jednotlivých klubů Gambrinus ligy, Fotbalové národní ligy, ale i nižších soutěží.