clanek-1
  • Rozhovory

  • 30.04.2024

Jan Peterka: Olomouc nám nevyšla, nesmíme se z toho složit

Čtyřiatřicetiletý obránce je základním kamenem dukelské obrany. Tento fakt potvrzuje i to, že má Peterka druhý nejvyšší počet odehraných minut v sezoně, hned po brankáři Šťovíčkovi. Jak viděl kapitán Dukly zápas s rezervou Olomouce? Jaký je lídr v kabině? Jak si rozumí s Dominikem Haškem?

Do konce zbývá pět ligových kol, Dukla je aktuálně na prvním místě. Jsi spokojený?

Jsem spokojený s tím, že vedeme, už méně jsem spokojený s tím, že to je jen o jeden bod. Poslední utkání jsme měli zvládnout lépe, ale je to za námi. Nyní se musíme soustředit na zbylá utkání, konkrétně na Vlašim. Po tomto zápase na další krok a na další.

Cítíte po Olomouci větší tlak?

Určitě cítíme. Poslední zápas se nám vůbec nepodařil a víme, že Vyškov a potažmo Táborsko s Olomoucí B nám dýchají na záda. Nicméně se stále držíme na prvním místě FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a uděláme vše pro to, abychom tam zůstali i po posledním kole.

Mohl bys poslední zápas rozebrat? V čem se staly největší chyby?

Vstup do utkání nebyl ideální. Dostali jsme v sedmé minutě první branku a hned chvíli po tom další gól. Byli jsme psychicky dole, podepsalo se to na nás. S postupem času nám chybělo nasazení, náboj a ani nějaké velké šance jsme neměli k dispozici. Tak nějak všechno musím hodnotit negativně. Moc dobře víme, že se tento zápas nepovedl, ale nezbývá, než se z toho oklepat a jít dál.

Co vám chybělo ve výkonu?

Shodli jsme se na tom, že nám na začátku chyběl pohyb. Když se pak v jedenácté minutě prohrává 2:0, tak už je ta situace hodně těžká. Není to nemožné, ale obecně nohy ztěžknou, soupeř si začne věřit a dovoluje si. Špatný úvod rozhodl o nepovedeném utkání, na to si musíme dávat pozor.

Jaká je v týmu atmosféra?

(Je úterý a) už se na to snažíme přestat myslet, ale je to prostě stále špatné. Máme to v hlavách, vnímáme poslední víkend jako neúspěch. Nezbývá, než se přes to přenést a odčinit to v dalším utkání.

Jsou zápasy, které tě na jaře po výkonnostní stránce mrzí?

Samozřejmě, jak jsme se nyní bavili, tak utkání s Olomoucí bylo velmi zlé. Dobře jsme nehráli ani v Líšni, kde jsme na druhou stranu uhráli alespoň bod. Nejvíce nás však mrzí domácí utkání proti Příbrami. Troufám si říct, že jsme hráli drtivou většinu času lépe, měli jsme více příležitostí a více ze hry, navzdory tomu jsme ze dvou šancí dvakrát inkasovali a prohráli jsme 1:2.

Jak důležitá je role kapitána? Jak se projevuješ v kabině?

Funkce kapitána je důležitá v každém týmu. Teď je na mně, abych tým pomohl zvednout a motivovat. Myslím si, že teď z toho nesmíme dělat velkou věc, že jsme prohráli jeden zápas. To už se nám v sezóně stalo několikrát a s takovým přístupem bychom ani nemohli být na vrcholu. Nesmíme dělat ukvapené závěry, ale samozřejmě já, jako jeden z lídrů , musím kabinu pozvednout.

Motivuješ kluky?

Snažím se o to, ale kvůli mým rituálům to dost nechávám i na ostatních, protože já nemám moc rád takové řeči okolo. Já preferuji činy namísto slov, radši méně mluvím a pak výkon projevím na hřišti. Že bych měl nějakou silnou řeč v kabině, to ne.

Jak se liší Honza Peterka na hřišti a mimo něj?

Na hřišti bývám více impulzivní. Dokážu během zápasu někoho i seřvat, to si myslím, že na hřišti projevuji stoprocentně více než v kabině. Během utkání i mimo něj mám však jednu věc, které se držím. Když něco dělám a o něco se snažím, vždycky tomu dávám sto procent. Jinak to nemá cenu.

V základu si utvořil stabilní dvojku s Dominikem Haškem. Jaká je vaše souhra?

Spolu hrajeme celou část sezóny, ne že bych nikoho jiného neznal, ale jsme na sebe už zvyklí a víme, co navzájem od druhého čekat. Myslím si, že nám to docela sedí, za aktuální ročník máme, jako celá obrana, dost čistých kont. Já jsem v té obraně od toho, abych zadní řady organizoval, předával pokyny a Háša se soustředí na obranu samotnou, ale nemáme striktně dané, co dělá jeden a co dělá druhý.

Co čekat od Vlašimi? Jak se na zápas přichystat?

Těším se na to, chci, aby byl tento špatný týden za námi. Byl bych rád, kdybychom utkání vyhráli a měli v kabině opět pozitivnější náladu. Samozřejmě víme, že nás ani tentokrát nebude čekat nic jednoduchého, ale v těžkých chvílích se pozná pravá síla týmu a já jsem přesvědčen o tom, že my ji máme.


Tento článek byl součástí zápasového magazínu Hlasatel