clanek-1
  • Rozhovory

  • 22.04.2024

Jaroslav Žipaj o Španělsku: Zaskočili jsme Real Madrid

Boadila del Monte, Real Madrid a Getafe CF - to jsou celky, kterým úspěšně vzdorovali svěřenci Jaroslava Žipaje. Kategorie U17 ve Španělsku ani jednou neprohrála. Kromě fotbalových úspěchů si fotbalisté Dukly Praha vytvořili také mnoho vzpomínek do konce života.

Kdy jste se o celé akci dozvěděl?

Celá akce vznikla v hlavách kluků, jmenovitě se o to postarali David Leidl a Martin Mikulík. Před několika měsíci oslovili pár velkoklubů, i přes počáteční nezdary se jim podařilo domluvit jeden z největších klubů v Evropě, Real Madrid. Celému týmu to oznámili v průběhu soustředění na konci února. Tam jsme se rozhodli, jakým způsobem akce proběhne, kolik odehrajeme zápasů, aby se turnaje mohli zúčastnit všichni hráči, kteří o to měli zájem.


Proběhla příprava na akci bez problémů?

Na přípravu všeho bylo poměrně málo času, díky obětavosti kluků, rodičům a Renatovi, který nám pomáhal celou akci koordinovat, jsme sedmého dubna bez problémů odletěli.


Jaká byla ve Španělsku atmosféra?

Nálada byla pozitivní a plná očekávání. V průběhu celého týdne jsme odehráli tři zápasy, ale také jsme měli možnost podívat se na fotbalové stadiony madridských velkoklubů a následně jsme viděli centrum španělského hlavního města. Všechny tyto zážitky v nás zanechali dojem.


Jak na všechno reagovali kluci?

Kluci byli z celé akce velmi překvapení, s postupem času měli spíše velká očekávání. Na hřišti jsme chtěli docílit především toho, aby zápasy byly brány seriózně. My, jako realizační tým, jsme si přáli, aby si to hráči především užili, zároveň jsme také ale vyžadovali pracovitost, dobré naladění na zápasy a myslím si, že jsme si všichni velice užili všechny společné akce. Stadiony Realu Madrid a Atlética Madrid nevidí člověk každý den. Třešničkou na dortu pak bylo čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Manchesterem City, které jsme navštívili.


Boadila del Monte U18 - Dukla Praha U17 (2:6)

V pondělí jsme sehráli utkání s regionálním španělským celkem. Tento klub má více než dva tisíce členů, takže jsme to nechtěli podcenit. Duel byl pro nás aklimatizační, moc jsme nevěděli, co od toho čekat. Španělé předváděli typickou technickou hru, ale měli problém s naší dynamikou, a tak jsme se rychle ujali vedení. Hra se následně vyrovnala a domácí snížili na 3:2, v závěru jsme ale předvedli skvělý finiš a vstřelili další tři branky.

Real Madrid U16 - Dukla Praha U17 (1:2)

Madridský celek měl ve svých řadách deset reprezentantů různých zemí, jednalo se o fotbalisty z USA, Rumunska, nebo Španělska. Nám se podařilo Real rychle zaskočit a po dvou hezkých akcích jsme vedli o dvě branky. Soupeř zůstal lehce překvapený, každopádně s postupem času se začal více dostávat do hry a předváděl silnou technickou hru s individuálními výkony, také kombinačním fotbalem nás začali ohrožovat. My jsme chtěli i nadále zůstat nebezpeční a do konce poločasu jsme si vytvořili tři další gólové šance. Nic jsme však nedokázali proměnit a naopak Real snížil z penalty. Druhý poločas byl hodně v režii domácích, kteří nás zatlačili na naši polovinu a nám nezbývalo moc sil na útočné snahy. Každopádně jsme velkou bojovností utkání dovedli do vítězného konce.

Getafe CF U17 - Dukla Praha U17 (2:2)

Utkání s Getafe jsme odehráli ve velké únavě. Domácí byli více na míči a předváděli klasický kombinační fotbal. Nedostávali se tolik do zakončení, ale drželi kvalitně balon. Nám na útok často nezbývaly síly, nebo nám chyběl potřebný pohyb. První branku jsme vsítili tečovanou střelou, na 2:2 jsme vyrovnali v samotném závěru. To už nás hnala především morální síla, podařilo se nám proměnit rohový kop a zakončit náš výlet bez porážky.

Co vám zápasy daly?

Především spoustu radosti a nezapomenutelných zážitků. Dále jsme si mohli vyzkoušet jiný styl fotbalu, který je více technický a založený na individualitě. Po této stránce toho máme hodně co zdokonalovat.


Jak moc si těchto výsledků ceníte?

Výsledků si ceníme, ale nepřeceňujeme je. Byla to velká zkušenost, v první řadě z toho máme hlavně radost. Duely nám ukázaly, že jsou místa, kde se stále můžeme zlepšovat.


V lize jste hráli se Spartou, pár dnů na to s Realem Madrid. Jak moc se soupeři lišili?

Sparta byla výborně fyzicky připravená, důrazná a přímočará. Měli jsme s tím především v prvním poločase značný problém. Naopak Real Madrid se představil se zcela jiným stylem, obrovskou individuální kvalitou a větší touhou hrát.


Co vás čeká do konce sezóny?

Do konce sezóny nás čekají další kvalitní mistrovská utkání v kategorii U17. Následující týden budeme mít hned tři zápasy. Také věřím, že s mladším dorostem ještě vymyslíme kvalitní rozlučku a zakončíme tak naše společné tažení.


Je něco co byste chtěl na závěr vzkázat klukům, někomu z klubu, nebo komukoliv dalšímu?

Rád bych poděkoval všem hráčům i realizačnímu týmu za průběh celé akce i za to, jak jsme se prezentovali. Speciální poděkování patří Davidovi a Martinovi za to, že celou akci zorganizovali a dotáhli do konce. Děkuji také rodičům, sponzorům, Fanklubu a všem, kteří nám na akci přispěli. Speciální poděkování patří Renatovi a jeho kamarádům v Madridu, díky kterým jsme se mohli dostat na všechna tato místa.