clanek-1
  • A-tým

  • 01.03.2024

Souboj metropolí hostí Juliska

Na úvod jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dojde v rámci 17. kola na střet Dukly Praha se Zbrojovkou Brno. Z prvního měření sil v úvodu soutěže vyšel lépe tým kolem trenéra Rady, když zvítězil 2:0 po gólech Šebrleho a Matějky. Oba celky pojí ambice na postup do nejvyšší soutěže a zisk tří bodů ze vzájemného souboje může být v konečném součtu určující.

FC Zbrojovka Brno odehrála během zimní přestávky deset přípravných duelů. Tři z nich v rámci turnaje Tipsport ligy, kdy prohrála se slovenskou Skalicí a Zlatými Moravcemi a porazila prvoligový Zlín 2:1 (1:1). Celkově si Moravané z přípravy odnesli bilanci šesti vítězství, dvou remíz a stejného počtu porážek. V generálce na jarní část F:NL pak přehráli Sigmu Olomouc B 3:1, kdy byl u všech gólů Zbrojovky útočník Denis Alijagić, když vstřelil dva góly a jednou asistoval.

Tým trenéra Tomáše Polácha v zimě doznal hned několika změn. Z Viktorie Plzeň přestoupil do Zbrojovky Brno obránce Luděk Pernica a na hostování s opcí přišel gólman Dominik Sváček. Moravané dále přivedli dvě posily z dánských klubů, z týmu SønderjyskE přestoupil devatenáctiletý záložník Kristoffer Jörgensen a z Esbjergu obránce Foster Gyamfi (hostování s opcí). Krátce před restartem F:NL Zbrojovka oznámila příchod guinejského obránce Simona Faletteho. Ze Srbské naopak odešel na hostování Nicolas Martínek (Kroměříž) a Jan Štěrba (Prostějov). Smlouva skončila Jakubu Šimanovi a Josef Divíšek přestoupil do Viktorie Žižkov. Pavel Gaszczyk se z hostování vrátil do Viktorie Plzeň.

Dukla Praha v zimním přestupovém období výrazně posílila, když na hostování přišel obránce Matěj Helešic z Pardubic a útočník Muris Mešanović z polského týmu Puszcza. Střed zálohy posílil Jakub Hora, který na podzim působil v Českých Budějovicích.

Tým z Julisky se bude chtít v prvním kole jarní části F:NL oklepat z porážky 2:0 ve čtvrtfinále MOL Cupu s Opavou. Pohárovou cestu Dukly ukončili dva slepené góly z 35. minuty a 38. minuty. Inkasovaným brankám předcházela červená karta, kterou v 24. minutě udělil hlavní rozhodčí dukelskému útočníkovi Lukáši Matějkovi za faul na domácího kapitána Janoščína. K dalšímu vývoji zápasu v početním oslabení se po utkání vyjádřil asistent trenéra Dukly Praha Jiří Vágner: „Druhou půli jsme odehráli dobře s míčem na kopačkách i v obranné fází, kdy jsme Opavu do ničeho nepustili. Je potřeba ale říct, že jsme si zároveň nevytvořili příliš gólových příležitostí.“

Střet Dukly se Zbrojovkou může mnohé napovědět o vývoji na postupových, respektive barážových příčkách. Oba týmy budou ve vzájemném souboji postrádat své nejlepší střelce. Útočník Zbrojovky Jakub Řezníček, který na podzim vstřelil 12 gólů si odpykává trest za čtyři žluté karty a Lukáš Matějka nenastoupí kvůli červené kartě z poháru.

„Zbrojovka Brno nás čeká na domácím hřišti a jsme rádi, že za sebou máme zkušenost z generálky na horké půdě v Opavě. Pohárové utkání mělo kvalitní parametry. Věřím, že na zápas se Zbrojovkou budeme dobře připravení a jarní část F:NL zahájíme úspěšně,“ řekl k prvotnímu domácímu zápasu jarní části Vágner.

Vstupenky na zápas, který začíná v sobotu 2. března od 14:00 na Julisce, zakoupíte zde nebo na pokladnách při vstupu na stadion.